Kokosovo ulje

12.6.16


Kokosovo ulje koristim već posljednjih 5 godina, međutim u posljednju godinu cijeli svijet je poludio za njim i svi su ga počeli koristiti za sve i svašta. Dosta sam istraživala i čitala mišljenja na raznim blogovima, forumima, youtube kanalima, pa je vrijeme da i ja nešto o njemu napišem.
Kokosovo ulje može biti djevičansko hladno prešano (koje ima miris i okus po kokosu) i hladno prešano (koje nema nikakav miris ni okus).



Ovo ulje dolazi u čvrstom stanju, međutim na temperaturi višoj od 24 stepena prelazi u tečno agregatno stanje. U dodiru sa kožom ulje se topi. Najzanimljivija činjenica o kokosovom ulju jeste laurinska kiselina, koja spada u grupu zasićenih masnih kiselina a jedan je od ključnih sastojaka odgovornih za stvaranje imunološkog sastava (nalazi se i u majčinom mlijeku - odgovorna za stvaranje imuniteta kod novorođenčadi). Laurinska kiselina ima izuzetno jako antivirusno i antibakterijsko djelovanje.



Kokosovo ulje sam prije svega počela koristiti jer mi je masna koža lica, a kokosovo ulje zbog svog sastava se smatra jednom od supstanci najsličnijoj potkožnoj masnoći, a zbog svojih malih molekula lako prodire u kožu, pa čak i u kosu i pomaže u regeneraciji tkiva. Meni koža upije dovoljno masnoće od kokosovog ulja i time se zasiti, pa mi bude manje masna u toku dana. Kokosovo ulje sam kupila u Orašnici, ekstra djevičansko sa mirisom i okusom u pakovanju od 400 ml po cijeni od 25 KM.



Za šta sve koristim kokosovo ulje:
- za kosu/lice
- kao bazno ulje za pilinge
- za skidanje šminke
- u kuhinji
- u kombinaciji sa uljem čajevca protiv crvenila i akni
- u kombinaciji sa ricinusovim uljem za brži rast trepavica i obrva
- za zube/suzbija kvarenje zuba
- za sunčanje
- za suhe usne



Vjerujem da je većina vas probala kokosovo ulje, na koji način ga vi koristite?

You Might Also Like

10 komentari

  1. Ja obožavam ovo ulje i koristim ga najviše za kosu i kožu.
    Ponekad ga volim ubaciti u kuhanje i baš da neku azijsku notu jelima, bar mene tako podsjeća :D pročitah da ga neki ljudi ubacuju u kavu umjesto šećera al to još nisam probala. Nekad ga i u smoothie ubacim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh vidis moram u smoothiju probat, bas si mi dala dobru ideju :)

      Izbriši
  2. Ja ga inace koristim za kosu vec dosta godina. Iako se farbam i vecinom svi pomisle kako to osteti kosu, ali ja posto koristim kokosovo ulje kosa mi je tako zdrava da niko ne moze da vjeruje da samo to koristim. Treba mu dici spomenik haha :)

    I da, ponekad ga u kafu ubacim , preukusno je :)

    Charming Coco ♡ blog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlicno :) Moram probati to sa kafom, a definitivno mu treba spomenik dici :)

      Izbriši
  3. Anonimno16:36

    Čitala sam dosta o njemu ali nisam još probala. Voljela bi ga probati u ishrani i za njegu kose :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moras probati, samo gledaj da je extra djevicansko, sa mirisom i okusom da kupis i javi utiske :D

      Izbriši
  4. Čiatam stalno o njemu i znam mnoge njegove dobrobiti ali ga ne koristim za sve.Kažu da je za kosu jako dobar i samo u tu svrhu ga koristim.Imaju pravo.Kosa je savršena.LP

    OdgovoriIzbriši
  5. Tek sam se "upoznala" sa njim prije par sedmica ali to je bilo i više nego dovoljno da ga zavolim. Za kosu je savršen. :D Čitala sam negdje da je dobar i za izbjeljivanje zuba pa ga koristim i u te svrhe, vidjet ćemo ima li efekta. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam isto citala o tome, medjutim jedino u kombinaciji sa zacinom kurkuma odma djeluje na izbjeljivanje, a sam ne izbjeljuje, jedino sprjecava kvarenje, kada ga muckas u ustima sklanja bakterije i uklanja los zadah :)

      Izbriši

Subscribe