Kokosovo ulje

12.6.16


Kokosovo ulje koristim već posljednjih 5 godina, međutim u posljednju godinu cijeli svijet je poludio za njim i svi su ga počeli koristiti za sve i svašta. Dosta sam istraživala i čitala mišljenja na raznim blogovima, forumima, youtube kanalima, pa je vrijeme da i ja nešto o njemu napišem.
Kokosovo ulje može biti djevičansko hladno prešano (koje ima miris i okus po kokosu) i hladno prešano (koje nema nikakav miris ni okus).



Ovo ulje dolazi u čvrstom stanju, međutim na temperaturi višoj od 24 stepena prelazi u tečno agregatno stanje. U dodiru sa kožom ulje se topi. Najzanimljivija činjenica o kokosovom ulju jeste laurinska kiselina, koja spada u grupu zasićenih masnih kiselina a jedan je od ključnih sastojaka odgovornih za stvaranje imunološkog sastava (nalazi se i u majčinom mlijeku - odgovorna za stvaranje imuniteta kod novorođenčadi). Laurinska kiselina ima izuzetno jako antivirusno i antibakterijsko djelovanje.



Kokosovo ulje sam prije svega počela koristiti jer mi je masna koža lica, a kokosovo ulje zbog svog sastava se smatra jednom od supstanci najsličnijoj potkožnoj masnoći, a zbog svojih malih molekula lako prodire u kožu, pa čak i u kosu i pomaže u regeneraciji tkiva. Meni koža upije dovoljno masnoće od kokosovog ulja i time se zasiti, pa mi bude manje masna u toku dana. Kokosovo ulje sam kupila u Orašnici, ekstra djevičansko sa mirisom i okusom u pakovanju od 400 ml po cijeni od 25 KM.



Za šta sve koristim kokosovo ulje:
- za kosu/lice
- kao bazno ulje za pilinge
- za skidanje šminke
- u kuhinji
- u kombinaciji sa uljem čajevca protiv crvenila i akni
- u kombinaciji sa ricinusovim uljem za brži rast trepavica i obrva
- za zube/suzbija kvarenje zuba
- za sunčanje
- za suhe usne



Vjerujem da je većina vas probala kokosovo ulje, na koji način ga vi koristite?

You Might Also Like

10 komentari

Subscribe