Jojoba oil

30.4.16


Jojobino ulje zapravo nije ulje nego je takozvani ester voska. Od svih spojeva u prirodi, ovaj ester voska je najsličniji ulju ljudske kože. Smatra se da nanošenje jojobe na kožu može "prevariti" kožu da misli da proizvodi dovoljno ulja, te time ona uravnotežuje proizvodnju ulja. 
Budući dase jojoba u potpunosti mješa sa sebumom, oblikuje izrazito tanak, nemasan lipoidni sloj jojobe i sebuma kada se nanosi na kožu. Ovaj djelimično porozan sloj pruža iznimno transepidermalno disanje i kontrolu hidratacije čineći kožu savršenom za njegu protiv starenja. 


Za razliku od masnih, okuzivnih materijala kao što su vazelin, mineralna ulja i neki proizvodi od landolina, jojoba pruža potpuno neljepljivo, nemasno i "suho" omekšavanje kože.
Prirodna jojoba služi kao izvrstan hidratantni agens s iznimnim svojstvom razmazivanja i vlaženja i ostavlja bogat baršunast nemasan osjećaj na koži usporavajući gubitak vode i pojačavajući elastičnost i mekoću kože. Dodatak vitamina A preparatu smanjuje bore i tamne mrlje. Vitamin E sprječava sušenje kože.


Za liječenje akni
Proizvodi za liječenje akni obično sadrže masti životinjskog porijekla koje će začepiti pore i pružiti samo privremeno olakšanje simptoma, dok ulje jojobe ne masti kožu i djeluje protuupalno što može uveliko olakšati i spriječiti simptome akni. Protuupalno svojstvo ulja jojobe također može biti veoma korisno za liječenje oteklina i crvenila.
Hidratizira kožu
Tekstura ulja jojobe je savršena za hidrataciju kože. Ulje jojobe je nemasno i ima ugodan miris, ne stvara debeli sloj ulja na koži te brzo apsorbia u kožu što rezultira podatnom i mekšom kožom.
Pomaže u borbi protiv starenja
Liječi masnu kožu
Prirodno uklanja šminku sa lica


Moje iskustvo
Nanosila sam naveće jednu ampulicu pred spavanje, nisam nanosila svaku noć zaredom, preskakala sam par puta da vidim kako će mi koža reagovati. Ja imam jako masnu kožu i kada sam nanosila naveće ulje jojobe sutradan mi koža ne bude masna, puder mi se uopšte ne prosija. Preskakala sam nanošenje svaku noć da bih se uvjerila da je to do ulja jojobe, da nije do nekog kozmetičkog proizvoda. Većina ljudi kaže da ulje jojobe nema neki određen miris, a meni miriše identično kao huba-buba žvake :) 
Cijena jojobinog ulja u ampulama u Konzum prodavnicama je 14,95 KM, ja sam ga kupila na sniženju za 2,95 KM.
Smatram da se isplati dati 3 KM za ovih 20 ampulica, i ako su još uvijek na sniženju ponovo ću ih kupiti, ako se vrate na redovnu cijenu, meni je lično preskupo, tako da trk u Konzum po jojobu dok je na sniženju:)


Ne preporučuje se:
- brzo prodire u kožu, pa nije preporučljivo za masažu tijela jer je presuho
- ne preporučuje se kao podloga za šminku

Da li ste vi probali ulje jojobe i kako vam se sviđa? 

You Might Also Like

14 komentari

Subscribe