Rad na brodu - moje iskustvo

2.8.20


Dugo sam razmišljala o ovom postu..šta tačno da napišem, šta vas tačno zanima.. jer bih mogla o svom iskustvu pričati danima. Pa sam uspjela nekako da skratim, pisat ću isključivo o tome kako je raditi na brodu, o mom prvom iskustvu, šta vam je sve potrebno i slično. Ovo nije post za one koji već godinama rade na brodu ili koje ova tema ne zanima. Također, s obzirom da se covid19 desio dok sam radila na brodu, pisat ću vam poseban post o tome, bila sam u izolaciji 3 mjeseca, a vi ste mi na instagramu @asja_m slali velike poruke podrške i hvala vam svima na tome:) Pa da počnemo.

Kako aplicirati?
Postoje razne agencije za zapošljavanje na brodu, jedna od tih agencija je došla u moj grad, Tuzlu i radili su intervjue par dana. Obilaze razne gradove, možda dolaze i u vaš grad. Možete o tome sve pronaći na google. Postoje bukvalno sve vrste poslova koje možete da zamislite, ono što traže je da znate engleski jezik, da imate više od 21 godinu, radno iskustvo, da ste zdravstveno sposobni i da nemate vidljive tetovaže. Ugovori se kreću od 6 do 8 i po mjeseci. Ja nikada nisam ni zamišljala da bih mogla raditi na brodu, niti sam znala kako se ljudi tu zapošljavaju, uvijek sam mislila da su neke štele u pitanju.Koliko $$$ treba?
Ovo je induvidualno. Postoje brodovi koji će vam platiti avionsku kartu kada dolazite prvi put, a postoje (u mom slučaju) i oni brodovi gdje morate sami sebi da platite avionsku kartu. Pored toga, morate platiti vizu i morate platiti i proći zdravstveni test. Još jedna bitna stavka je da kupite dobar kofer, ja sam kupila bukvalno najkvalitetniji koji sam našla u Tuzli, gdje imam 10 godina garanciju na kofer, jer nisam željela da ostanem bez točkića, da mi stvari ispadaju, ili da ga neko otključa pa da mi ukrade stvari i slično što se zna dešavati. Nisam željela o tome da razmišljam, i da vrlo važno kupite kofer koji možete razlikovati od drugih (da nije standardan crni) i uslikajte ga s vana i unutra prije nego što krenete na put (ukoliko se izgubi da možete dokazati da je to vaš kofer). Trebat će vam crne udobne patike i računajte na higijenu, crne čarape itd. (čitajte u nastavku teksta).


Šta ponjeti na brod?
O ovome sam danima googlala prije nego što ću krenuti na brod, ali nigdje nisam našla pravi odgovor. Poslušala sam par savjeta koje sam našla na netu i dobro su me zeznuli:(
Prije svega kupite crne gaće i sve iste crne čarape (jer kada perete veš većinom njihove mašine vam progutaju jednu čarapu ili neko izbaci vaš veš i ne pokupi tu jednu čarapu, pa da vam ne bude raspar). Zašto sam napisala crno? Jer kada perete veš u mašini najlakše je da vam bude crni da se ne miješa s drugim vešom pa da vam se desi da ga oboji. Ja sam kupila 10 pari čarapa i 10 pari gaća, na vama koliko ćete kupiti i koliko često ćete prati veš.
Treba vam fen za kosu, deterdžent za veš (možete ponjeti kapsule), šampon, kreme, gel za tuširanje, kaladont, dezodorans i sva potrebna higijena koju inače koristite (jer je na brodu sve ovo preskupo i nemate izbora, dok ne počnete da izlazite s broda i ne nađete market, u mom slučaju Walmart u Americi). Znači ponesite barem za jedan mjesec da imate, ja sam npr higijenske uloške ponjela za 6 mjeseci :) I to mi je bila najbolja stvar koju sam napravila, šteta što nisam ponjela mnogo više krema, šampona itd.
Ukoliko ste ljubitelj kafe, obavezno sebi ponesite kafu! Meni niko nije rekao da im je kafa doljevuša... i generalno možete ponjeti hranu koju inače volite, a da vam može stojati. Npr teglu nutele, paštete, nešto što ćete poželjeti a tamo sigurno nećete naći (ima ali su cijene enormne).
Ja sam ponjela samo jedan veliki kofer i to je najveća greška koju sam mogla da napravim. Ponesite dva velika kofera, jer ćete higijenu potrošiti, a tamo ćete puno shoppingovati pa će vam trebati mjesta u koferu (na kraju sam se vratila sa dva kofera).


Internet na brodu?
Jedno od najčešćih pitanja i nešto što svima treba je internet! Internet na brodu ima, ali nije besplatan. Jako je skup 60 minuta platite 4$. A tih 60 minuta vam ne traje ni 20 minuta ako pričate preko kamere ili uđete na instagram, a za youtube zaboravite da postoji. I naravno signal ne možete uhvatiti svugdje, nego imate poseban dio na brodu gdje hvata signal. Najisplatnije je kupiti SIM karticu (u mom slučaju Bahamsku) koštala je 25$ i na nju dopunjavate internet, koji možete koristiti dok ste na Bahamima ili ako ste na brodu samo u određenom dijelu broda (back deck). Ako odete u neku drugu državu, internet sa te kartice vam neće raditi. Ja sam ponekad bila po dva dana u drugoj državi, što je meni bio pakao jer nisam imala interneta. Kada kažem interneta mislim samo na slanje i primanje tekstovnih poruka, ne glasovnih, ne ulaženje na facebook, instagram i slično, nego poruke na viberu, whats upu i messengeru. Meni je bilo najbitnije da se čujem sa najbližima. Još jedna od opcija je kada izađete s broda i sjednete u neki kafić, restoran i slično da tražite da li imaju besplatan wi fi, da vam daju šifru. Ukoliko nemaju onda tražite drugi kafić. Parola snađi se! Najviše mi je žao što nisam imala interneta u svojoj kabini, dok ležim u krevetu, nego svaki put trči napolje ili na back deck da pričam na telefon.


Kakve su kabine?
Izgled kabina možete vidjeti na youtube,ima raznih snimaka, ja sam tamo pronašla sve kako izgledaju da bih znala šta me čeka i gdje ću da provedem 8 i po mjeseci života. Generalno kabine su jako male, imate cimera/ku, kreveti su na sprat. Pravilo je ko se ranije uselio spava na donjem krevetu, a druga osoba koja dolazi mora da ide na gornji krevet. Imate police, ladice, mali sto, tv, telefon, frižider, ormar i malo kupatilo. Kada sam tek došla živjela sam u maloj kabini gdje se bukvalno nisam ni raspakovala jer nisam imala gdje da stavim sve stvari, pa sam večinu stvari čuvala u koferu koji je stojao ispod kreveta. Ukoliko imate druga/ricu možete poslati zahtjev da živite zajedno i ukoliko se neka kabina oslobodi, zahtjev će biti odobren. Također ukoliko imate momka/djevojku možete pitati agenciju da vas pošalje na isti brod i da pošaljete zahtjev da živite zajedno. Ja sam se već u prvoj sedmici sprijateljila sa jednom Ruskinjom i napisale smo zahtjev da živimo zajedno. Morale smo čekati dvije, tri sedmice da se oslobode kabine (jer dosta posade dolazi/odlazi) i kada su nam odobrili dobile smo velikuuu kabinu. Imale smo ogroman prostor, bukvalno u duplo većoj kabini sam živjela nego prije (lucky me!). Kada sam se tu preselila, konačno sam se osjećala kao kod kuće!
Nabavila sam tuš u roza boji, koji ispušta minerale (jer je voda na brodu užasna) i tuš ima opciju masaže. Da bi to sve predstavljalo osjećaj kao kod kuće nabavila sam nam i papuće za po kući. 
Evropske utičnice postoje u kabinama i svuda na brodu, što je meni bilo izuzetno bitno.


Moja prva pomisao na cimerku i kabinu....
je bila da me neće pokradati, da će biti neuredna i slično.
Na brodu postoje razna pravila, takva vrsta krađe bukvalno ne postoji. Barem dva puta mjesečno imate inspekciju kabine gdje vam pregledaju da li se držite pravila i da li održavate svoju kabinu urednom i čistom. Ukoliko imate neki kvar, nazovete na broj i prijavite.Rođendan mojoj cimerki gdje sam ukrasila sobu, napravila joj iznenađenje, mini tortu i poklon:)

S obzirom da je brod jako veliki, kao grad, ja sam bila pogubljena prve tri sedmice, konstantno sam se gubila, nisam se mogla orijentisati i tako je svima kada tek dođu. Ali naravno koga god da pitate svi će vam pomoći. Kada kažem da je brod kao grad, tada mislim zaista da je tako, imate i doktora, i security i zatvor i mrtvačnicu itd.Moj put ka Americi nije bio nimalo jednostavan. Prvi put zbog magle u Sarajevu otkazan mi je let, pa sam kroz dva dana ponovo išla za Sarajevo i to sa rezervnom gumom na autu! Da, guma nam je ispuhala i morali smo da je mjenjamo u 4 ujutro, malo je falilo da zakasnim. Ali na kraju sam uspjela, letila sam Sarajevo-Beč, Beč-New York New York-Hjuston. Kada sam sletila u NY toliku gužvu u životu nisam vidjela! S obzirom da sam ušla u SAD oni imaju posebnu proceduru oko imigracijskog. Meni je slijedeći let za sat vremena, i  umjesto da idem da tražim gate, ja sam morala ići u sobu za imigracijsko, gdje sam čekala 15ak minuta da me prozovu. Dok sam čekala razmišljala sam kako će izgovoriti moje ime, jer je Bosansko. Nazvali su me Esdža. Generalno na brodu su me zvali Esdža, Ašha, Asha, Eža, Ažha, Ešha. 
Kada sam završila s imigracijskim, morala sam otići po kofer da ga čekiram i trčati da stignem na slijedeći let za Hjuston. Međutim nisam stigla! Tražila sam da mi izdaju novu kartu jer je let iz Beča kasnio i zbog ogromne gužve na slijedeći let posljednja sam ušla u avion trčeći. Bukvalno sam bila mokra, a odjeću sa sobom nisam ponjela da presvućem.
Kada sam stigla u Hjuston, otišla sam u hotel sa 5 zvjezdica, veoma luksuzan, večerala sam i srušila se u krevet. Ujutro, nakon doručka me čekao prevoz da idem na brod u Galveston. Došao je vozač, međutim rekao mi je da ja ne idem na taj brod nego da imam let za Majami i da idem na Bahame.
Nakon svog tog stresa, u tom trenutku bila sam pravo iznervirana, ali sam odma prepakovala kofer (jer sam u ručnom prtljagu ostavila dezodorans, parfem i dosta tečnosti koje vam moraju biti u koferu). Došao je drugi prevoz, odvezao me do aerodroma. Uhvatila sam let za Majami, i tamo kada sam stigla našla sam gate i bilo je otprilike nekih sat i po vremena da čekam let za Bahame. Gate je bio prepun, ja sam uhvatila internet i dopsivala se. U jednom trenutku sam se okrenula oko sebe i vidjela da nema nikog. Pitala sam momka koji radi da li se može ući u avion. On je rekao do ukrcaja da je ostalo još 5 minuta. Desilo se da nisam računala na vremensku razliku! Pomjerio se sat unaprijed. Ušla sam posljednja u avion, naravno!! Kada sam stigla na Bahame, toliki me vreo zrak zahvatio da nisam mogla da dišem od velike razlike u temperaturi. Vozač me čekao ispred aerodroma i odvezao me do hotela Warwick, najluksuznijeg hotela na Bahamima. Storye iz ovog hotela ste mogli da vidite na mom instagram profilu. Osjećala sam se kao da sam u filmu Sam u kući onaj dio kada on ode u New York i provede Božić u hotelu. Eh, s obzirom da je bio decembar sve je bilo u Bozićnom duhu. Iako sam bila premorena, sredila sam se, obukla haljinu, pila koktele, šetala po obali mora, oko bazena, otišla na party gdje su svi bili skockani i uživala!
Ujutro, nakon doručka dočekao me vozač i odvezao do luke i objasnio mi kako doći do broda i koji je moj brod. Potrebno je da non stop imate sve dokumente uz sebe, tako da je najlakše da nosite ruksak, jer će vam svi tražiti dokumente. Ispred broda se javite securityu da ste stigli i oni pozovu nekoga da vas uvede i sve vam objasni. Naravno sve ćete odma zaboraviti, jer ćete u tom danu dobiti milion informacija:)
Moj supervizor mi je pokazao gdje je moja kabina i tada sam imala veomaa neurednu cimerku koja me dočekala sa prljavom posteljinom. Ja sam bila u šoku (nakon ona dva luksuzna hotela)! U istom trenutku sam otišla do supervizora i požalila mu se na posteljinu. On me odveo do vešeraja i dao mi novu čistu posteljinu i peškire. Staru sam vratila u vešeraj. Još jedan savjet ili ponesite svoju posteljinu, ili uzmite posteljinu sa broda pa je sami sebi perite, nemojte je mjenjati.
Ja sam svaki put uz pranje svog veša prala i jastušnicu, a svaki drugi ili treći put i čitavu posteljinu sa peškirima.


Pravila, treninzi i DRILL?
Na brodu postoje određena pravila, od ponašanja, oblačenja, razumjevanja drugih kultura, do raznih vježbi u slučaju nesreća kojima morate prisustvovati. Prvih mjesec dana imat ćete treninge koje morate da odslušate, neki su pravo zanimljivi i svašta ćete naučiti, dok su drugi poprilično dosadni.
Dva puta mjesečno imate drill, to su vježbe u slučaju nesreće, gdje tačno morate znati svoju poziciju gdje treba da se nađete i šta vam je raditi.


Brodske riječi?
S obzirom da u početku nisam poznavala nikoga ko priča Bosanski jezik, neke riječi nisam razumjela, a na Engleskom su. Kada sam pitala značenje, svaki put odgovor je bio da je to "ship word" kao termin koji se koristi na brodu. Tako da, nemojte se iznenaditi ako nešto ne razumijete, samo pitajte za značenje:) Primjer jedne riječi: Pajsano/pajsana - zemljak/zemljakinja.


Kakva je hrana na brodu?
Pa sad...nećete sigurno naći čevape, ali možete uvijek naći nešto da jedete. Pogotovo voće koje mi generalno ne jedemo toliko, poput papaje, ananasa, lubenice i slično. Probala sam razne vrste sušija, tartufe, škampe, razne vrste riba itd. Ali generalno hrana im je bez vitamina, većina hrane za posadu je zaleđena. Kafa im je grozna! Obavezno ponesite kafe što više možete, jer i kada je kupujete u marketu je skupa. Vitamine možete kupiti tamo, jer su jako kvalitetni vitamini a velika pakovanja koja ćete tamo koristiti se isplate uzeti.Ukoliko vam se ništa ne sviđa, uvijek možete otići u Johnny Rockets, ovo je moj omiljeni milkshake OREO :)Razlike u tradicijama sam shvatila kada sam s kolegama pila kafu i ja je pijem po pola sata/sat, a oni u jednom gutljaju je popiju i dosadno im. Ja sam im pokušala objasniti da mi s Balkana ne samo da pijemo kafu, nego uživamo ispijajući je. I da je normalno piti kafu u 8 navečer.
Toliko im je kafa loša, da je jedina dobra kafa u Starbacksu od 4,5$. I tada sam shvatila zašto je Starbacks toliko popularan, a nama je bezveze. Na Bahamima u kafićima i restoranima nemate popiti kafu, osim u Starbacksu.


Naravno da sam našla Evropski restoran:)


Kada tek dođete na brod, zbog vremenske razlike ćete spavati danima. Ja sam znala spavati po 10 sati dnevno dok sa nisam navikla. Nakon 20 prvih dana na brodu, meni je postalo dosadno. Željela sam da radim noćne smjene da preko dana mogu imati više vremena i ići u shopping i po čitav dan biti na plaži. Pitala sam menadžera da promjenim smjenu i navela razloge zbog kojih želim da je promjenim. On mi je rekao da sam tek došla, da ima još vremena da idem na privatno ostrvo od kompanije Coco Cay, da ima vremena za shopping, da imam vremena da idem na razne izlete (poput Nasa Space Center, Pearl Island, Blue Lagune...), da obilazim brod, međutim ja sam u prvih nekoliko dana obišla čitav brod. U teatrima sam gledala razne predstave, na bazenu filmove, sve što sam mogla išla sam i gledala, uživala! On je pristao i promjenio mi smjenu. S obzirom da se radi po 12h, a ja sam željela da izlazim, hodam i sunčam se, ja nisam spavala. Ponekad 2 sata dnevno, a ponekad nikako. Kako sam funkcionisala? Ooo ne pitajte! Previše kafe i red bulla. Drago mi je što sam takvu odluku donijela jer sam išla u shopping centre, svaki dan se sunčala na plaži, plivala... jer je nakon tri mjeseca došla korona. O tome ćete čitati uskoro. A većina proizvoda koje sam željela da kupim se rasprodala i nisu ih više nikada nabavili.
Ono što sam shvatila na brodu, jeste da je odmor gubljenje vremena. Jednostavno nemate vremena da se odmarate. Uvijek vam je preće da izlazite s broda, obilazite razna mjesta, da se kupate, sunčate, a kada ste na brodu, morate oprati svoj veš ili morate do inseneratora da bacite smeće.
Kod njih se svo smeće razvrstava i ukoliko imate više smeća, to zna da potraje.


Šta mi je najteže palo?
Internet. Jednostavno sam navikla da se čujem sa svojima, a da ne pričam o dangubljenju na instagramu i slično. 
Samoća. Ponekad sam se toliko usamljeno osjećala, da sam nabavila plišanog zeku i sa njim spavala, nekako lakše bude, psiha ili šta već. Uglavnom, jako je teško kada si sam na svijetu.


Najljepša stvar koja se desila?
Plivala sam u okeanu!! Toliko prelijepih riba udara u vas dok plivate da ne možete da plivate od njih. Sakupljala sam školjke po plaži, probala najskuplja jela na svijetu. Obišla Atlantis, gledala ajkule, vidjela najljepše zalaske sunca! Obišla sam razna mjesta koja sebi nikada ne znam bil ikada mogla priuštiti. Usavršila sam engleski jezik, imam brodsko iskustvo koje je totalno drugačije od bilo kojeg posla na svijetu. Prošla sam kroz razne treninge, imam završene certifikate za razne obuke. Priuštila sam sebi stvari koje u Bosni nikada nisam mogla.
Putuješ, zarađuješ, upoznaš ljude iz cijelog svijeta i plus gradiš karijeru!


Iguane na Bahamima su domaće životinje.


Patkice - to je igra na brodu gdje sakupljaš patkice ili ih sakriješ negdje da ih neko drugi pronađe (ovo je moja kolekcija).

Bath and Body Works je meni najbolja radnja ikada!Bingo - svaki mjesec imali smo organizovan Bingo gdje smo mogli da osvojimo vrijedne nagrade. Čak i u izolaciji kada smo bili smo igrali (ali preko tv), pišem vam post o tome uskoro.Kada sam bila u Orlandu, na Floridi gdje je dosta hladnije nego na Bahamima moja kombinacija koju sam uvijek nosila je bila dukerica i velike sunčane naočale (jer nisam imala vremena da se šminkam).


Ne znam zašto, ali uživam kada je okićeno u Božićnom duhu.

Ovo je jelka okićena sa raznim vrstama alkoholnog pića.


Naravno da nam je i djeda mraz došao i donio poklone:)Proslava Nove Godine :) 
Uskoro čitajte kako sam preživjela izolaciju na brodu!! Ukoliko imate neka pitanja postavite mi ih u komentarima da bi i ostali mogli vidjeti, ili me pitajte u privatnim porukama:)
Više slika i klipova možete vidjeti na mom instagram profilu @asja_m

You Might Also Like

0 komentari

Subscribe